Začíná festival Rajbas!

Akce nabízí pestrý program, který nezůstává pouze za dveřmi sálů, ale odehrává se i venku v přírodě. Během tří dnů plných filmových projekcí, setkání s outdoorovými sportovci a cestovateli, prezentací fotografií, koncertů a workshopů, je příležitostí k účasti na závodech a soutěžích nebo k návštěvě jeskyní Moravského krasu. Vystoupí více než dvacítka hostů mezi nimi např. Lenka Klicperová, Vladimír Plešinger, Petr Horký, manželé Dungelovi, Dan Přibáň, Marek Audy a Honza Vlasák.

SOUTĚŽ NaFEST
Zajímavou cestu lze prožít snad kdekoli, tak proč ne směrem na festival. To je slogan soutěže NaFest, která vychází z úvahy, že pro účastníka Rajbasu nemusí akce nutně začít až při vstupu do festivalových prostor a negativním zážitkem při zakoupení vstupenky. Šanci v ní mají jak outdooroví sportovci, tak recesisté - do Blanska se dá přece dobrodružně doputovat mnoha způsoby. Vyhrává nápad. Zažili jsme už leccos: příjezd na monocyklu, cestu vlastnoručně vyrobeným autem, na běžkách, soutěžící se nechali se dokutálet v pneumatice, dobrodili se Svitavou a poslední část cesty kanálem, stopovali bez šatů, nechali se dotlačit v nákupním vozíků... Je to soutěž pro lidi, co se prostě umí bavit a mají rádi recesi. Svou cestu nafilmují nebo nafotí a nebojí se ji pak prezentovat před publikem. Co nás čeká letos?


HOSTÉ
Stejně jako v předcházejících létech se v programu projekcí představí víc než dvě desítky hostů - osobnosti z řad cestovatelů, outdoorových sportovců (např horolezci, jeskyňáři, skialpinisté, potápěči, vodáci, polárníci apod..), filmových dokumentaristů a publicistů. Dramaturgie letošního ročníku zůstává u osvědčeného schématu. Záměrem je představit i méně známé či neprávem opomíjené inspirující aktivity vedle příležitosti k osobnímu setkání s opravdově zkušenými. Vzhledem k půlkulatému výročí 15. ročníku je pilířem programu mimořádná koncentrace mediálně známých tváří a kvalita jejich prezentací. Představí se např. Lenka Klicperová (šéfredaktorka magazínu Lidé a Země a fotografka), Vladimír Plešinger (legenda cestopisné literatury), Radana a Jan Dungelovi (fotografka a malíř divoké zvěře), Dan Přibáň (publicita a cestovatel s trabanty po světe), Jan Vlasák (cyklotremp a spisovatel), Mirek Náplava (publicista a režisér), Petr Rybář (publicista), Petr Kašpar (režisér a organizátor outdoorových expedic), Petr Horký (filmový publicista, režisér a polárník) a další osobnosti, které jsou velkým vzorem a inspirací.


POPRVÉ 3D PROJEKCE
Marek Audy na Rajbasu představí první český 3D dokumentární film Domino - hra v podkroví ztraceného světa. Snímek zachycuje dřinu spojenou s výzkumem a dokumentací nejodlehlejších částí jeskynního systému Brewer, nejdelší křemencová jeskyně světa ležící ve Venezuele v málo probádané části Guayánské vysočiny. 3D film není v dnešní době nijak vzácným typem média s využitím nejmodernějších digitálních animací. Je však možné pořídit 3D cestovatelský dokument, tak jej známe v jeho prapůvodní podobě? Bez filmového štábu? Bez drahé a těžké techniky? Bez režiséra, kameramana, osvětlovače, zvukaře, stereomejkra, produkce? Richard Bouda a Marek Audy nezměnili jeskyňářskou expedici na Hollywood. Zůstali jeskyňáři a při tvorbě 3D filmu zachovali prapůvodní smysl slova dokumentární. Během šesti dnů zastali celý filmový štáb. Postavili 3 bivaky, sami si vařili. Vystrojili, slanili a zase vylezli několik propastí. Prosekali se džunglí na dně propasti. Veškerý materiál si v těžkém terénu museli sami odnést. Zaměřili 2,5 kilometrů dosud nezmapovaných jeskyních chodeb. Natáčeli z letadel, vrtulníku, v džungli, na laně i v podzemí. Natáčeli v místech, kde mimo nich ještě nikdy nikdo nebyl.


OKEM DOBRODRUHA
Tradičně nechybí filmová soutěž. Svá dílka zde prezentují neprofesionální tvůrci, kteří objektivem kamer objevují svět a krásy dalekých cest a přírody. Nejsou určeny žádné kategorie, jediné omezení je délka filmu do 15 minut. Letos je do soutěže Okem dobrodruha zařazeno 16 filmů od českých i slovenských autorů. Nejlepší snímky čeká projekce na hlavní festivalové scéně a udělení cen odbornou porotou. Stále atraktivnější je páteční projekce vybraných filmů s následným veřejným hodnocením porotců (ve stylu superstar) a udělením Ceny srdcaři.cz. V rolích porotců se letos opět představí dokumentarista Mirek Náplava a premiérově ho doplní Marek Audy.


MUZIKA
Po maratonu přednášek a projekcí je vhodný čas na relaxaci při muzice. Páteční koncert přesvědčí, že i místní kapely hrají světově a mají blízko k přírodě. Kapela Hovaduo dokonce tvrdí, že vznikla v zapáchající smrduté bažince nedaleko pastviny skotu. Nebude chybět populární blanenský Šnek a spol.. V sobotu bude pojetí hudby aktivnější. Na večerní Karaoke párty dostane šanci vyhrát zajímavou cenu každý, kdo najde odvahu.

NEJEN ZA DVEŘMI SÁLŮ
Program venku od pátečního večera často až do sobotního rána nabízí oblíbená šifrovačka Megbolondul. V sobotu dopoledne prověří fyzickou trať běhu vedoucí prudce do kopce k hospůdce na Hořicích. A aby to nebylo jednoduché tak se Grena běh běží se zátěží soudku limonády na zádech. Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a pravá jeskynní tma… i to čeká na účastníky Rajbas Pragulky, tedy těch, kteří se včas přihlásí na kapacitně omezené exkurze do jinak pro veřejnost nepřístupných jeskyní Moravského krasu v doprovodu zkušených speleologů.

WORKSHOPY
Něco se přiučit a odkoukat. Na to je zde také příležitost. Zkoušeli jste médiím nabídnout ke zveřejnění článek, ale bez úspěchu? Jak přijít na kloub principů novinářské práce odhalí workshop Jak úspěšně psát s Petrem Rybařem, autorem řady knih, editorem a novinářem. Horský průvodce Patrik Jakl seznámí kam až sahá historie sněžnic a jaké typy jsou k dostání dnes. Ve svém bloku Sněžnice a pohyb v zimních horách upozorní na rizika a poradí kam se s nimi lze vydat.


MÍSTO SETKÁVÁNÍ
Festival pořádá občanské sdružené Horizont ve spolupráci s řadou dalších partnerských organizací a ochotných kamarádů. Cílem organizátorů je udržet při nabídce kvalitního a atraktivního programu charakter akce s atmosférou přátelského setkání lidí. Těch opravdově zkušených, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů či odhalují taje neznámého podzemí i těch, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se pobavit, hledat inspiraci nebo prostě jen chvíli snít. 

Vše o programu na www.festivalrajbas.cz