V Blansku již potřinácté přivítají svatého Martina

Svatý Martin poprvé přijede již v pátek večer, aby se pozdravil s dětmi na farním dvoře kostela, který nese jeho jméno. Sobota se v Blansku ponese ve znamení gastronomie a dobrého vína – v zámeckém parku se uskuteční ochutnávka a přehlídka svatomartinských a ročníkových vín Na víno s Martinem a také Svatomartinská družina, kterou pro děti připravilo Muzeum Blanenska.

Celá akce vyvrcholí v neděli tradičním historickým průvodem městem. Jako vždy bude vyrážet v neděli v 11:00 hodin z kostela sv. Martina a povede jej svatý Martin na svém bílém koni. Svatomartinská družina bude tento rok opravdu početná – kromě sv. Martina a jeho doprovodu na koních, bubeníků, vyvolávače, historických kočárů a pozounérů se do průvodu zapojí téměř dvě stě dětí z blanenských škol. Zámecký park se v neděli promění v historické ležení s dobovými stany, řemeslným jarmarkem a celodenním programem plným historických soutěží a her pro malé i velké.

„Po dvanácti letech jsme se rozhodli změnit koncepci hlavního nedělního programu, který je vyvrcholením svatomartinských oslav. Program jsme zaměřili zejména na děti a milovníky historie a romantiky. Zámecký park tak ožije kejklíři, komedianty a trubadúry. Nebudou chybět rytíři, žoldnéři a sokolníci. Připraveno bude množství interaktivních historických her a naučných soutěží pro děti. Mohou si vyzkoušet poznávání erbů a panovníků, házení věnečkem či podkovou nebo se povozit na oslících v dětském koutu s domácími zvířaty,“ vypočítává Pavel Langr z Kulturního střediska města Blanska účastníky nedělního programu.

V zámeckém parku nebude chybět ani jarmark s historickými prodejními stánky a řemeslnickými přístřešky s ukázkami lidových řemesel. Tradičně bude také otevřena Svatomartinská vinárna ve sklepení zámku. V rámci mimořádných prohlídek bude možné navštívit i zámecké expozice.

Vstupenky na nedělní program Vítání sv. Martina si můžete zakoupit v informační kanceláři Blanka a na pokladně blanenského kina. V předprodeji stojí vstupenka 100 Kč, všechny děti do 155 cm výšky, držitelé průkazu ZTP a všichni účastníci v historických kostýmech mají do zámeckého parku vstup zdarma.

Letošní slavnosti Vítání sv. Martina se uskuteční v termínu 7.–10. listopadu 2019. Podrobný program a informace o veškerých novinkách najdete na webu https://martin.blansko.cz a facebookových stránkách www.facebook.com/vitanisv.martina.

HLAVNÍ BODY PROGRAMU:

ČTVRTEK 07.11.2019
18:00 h Koncert Duo Concertant - Zámek Blansko
PÁTEK 08.11.2019
17:00 h Pochod světýlek ke kostelu sv. Martina
18:00 h Koncert Mistříňanka - Dělnický dům

SOBOTA 09.11.2019
09:00 h Komentovaná prohlídka města
13:00 h Ochutnávka vín Na víno s Martinem - zámecký park
16:30 h Pochod podzimním lesem

NEDĚLE 11.11.2018
09:00 h Slavnostní mše svatá - kostel sv. Martina
11:00 h Historický průvod městem od kostela sv. Martina
10:00–18:30 h Historická show v zámeckém parku

Leták s podrobným programem si můžete stáhnout na našem webu: Program Vítání 2019
red