V Blansku bude Rajbas

Při svém 21. ročníku se festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS přehoupl do třetí dekády života, ale stále zraje a nehodlá nic ztratit na své atraktivitě. Letošní dramaturgie zaostřila na připomenutí 50. výročí objevu Amatérské jeskyně a celý program propojí linka „Kniha, která mě inspirovala k dobrodružství“. Také proto mezi hosty budou úspěšní spisovatelé kalibru Prsatého muže – Josefa Formánka, držitelky Ceny H+Z za nejlepší cestopis roku 2018 Inka Píšová, Mirek Náplava, Miroslav Černý či Marek Audy. Samozřejmě nezůstane pouze u autorů knih a filmařů. Vystoupí celkem 34 hostů a mezi nimi jsou takový drsňáci jako horolezec Mára Holeček, Viktorka Hláváčková, Martin Lipina, motonomádi Busny, z Islandu se vrátí fotograf Mike Hubert. Představí se další dokumentaristé, cestovatelé, horolezci, horalé, běžci, vodáci… Zazpívá Lubyn.cz, zatančí kráska z Madagaskaru Odile Velomana, v reportážích navštívíme místa za humny i na nejrůznějších místech celé planety a poznáme neobyčejné životní příběhy.

Součástí festivalu je tradičně soutěž neprofesionální filmové tvorby Okem dobrodruha. Do jejího jubilejního 20.ročníku je přihlášeno 24 filmů.  Nejzajímavější snímky čeká projekce během pátečního programu v kině s bezprostředním veřejným hodnocením porotců (ve stylu superstar) a udělením Ceny Srdcaři.cz. Předání prestižních cen Rajbasáků od odborné poroty proběhne v sobotu  na velké scéně v Dělnickém domě. Novinkou bude vyhlášení „filmu dvacetiletí“ a předání Zlatého Rajbasáka jeho autorům.

„Rajbas je nejlepší slezina, co znám,“ tvrdí populární cyklotremp a spisovatel Honza Vlasák. Je setkáním ostřílených dobrodruhů i těch, co přijdou hledat inspiraci nebo se jen tak pobavit. A jako vždy nepůjde pouze pasivní sledování besed a filmových projekcí. Součástí jsou soutěže, závody v běhu do vrchu se zátěží i noční šifrovačka, písničky, workshopy…

web: www.festivalrajbas.cz

red