Rájecký zámek vyzdobí kamélie

Výstava kamélií patří k tradičním jarním akcím rájeckého zámku. Není divu, vždyť zdejší sbírka je tou největší v České republice. Její počátky se datují do roku 1953 a v současnosti ji tvoří téměř 300 různých kamélií. Každoročně jsou vystavovány v zámeckých komnatách ve speciálních aranžmá, které dají vyniknout kráse této noblesní květiny.

 

Letošní výstava se koná od 1. do 10. března 2013 a nese název Camelia Jubilaea. Tentokrát se s květinou setkáme v těch nejzajímavějších aranžmá, kterými prošla v minulých letech. Návštěvníci tak uvidí kamélie například v kombinaci s dalšími rostlinami, ale i s  uměleckou litinou, knihami, krajkou, motýly, sklem a dřevem či dokonce s obrazy Alfonse Muchy. Květiny budou vystaveny v přízemí i v prvním patře zámku a zahradním sále.

 

Vzhledem k tomu, že v době konání výstavy budou některé květy už odkvetlé a jiné naopak ještě kvést nezačnou, jsou pro širokou veřejnost přístupné zámecké skleníky i v měsících únoru a březnu. Kamélie je zde možné zhlédnout v jejich přirozeném prostředí denně kromě pondělí od devíti hodin do tří odpoledne. Výstava je prodejní a pod celou dobu jsou přítomni i pracovníci skleníků, kteří jsou připraveni zodpovědět případné dotazy.

 

Výstava Camelia Jubilaea

1.-10.3.2013

Otevřeno út-pá 9-16 hod, so-ne 9-17 hod

Vstupné: 100,- Kč / 80,- Kč

 

Zámecké skleníky

únor, březen

Út-Ne 9-15 hod

Vstupné: 30,- Kč

V době konání výstavy je otvírací doba shodná s otvírací dobou zámku, vstupné 10,- Kč.


Martina Hejčová

foto: www.nczk.cz