Nové muzeum v Moravském krasu

Muzeum s expozicí historie včelařství v regionu Moravský kras bude umístěno společně s informačním centrem, knihovnou a hasičskou zbrojnicí v nově zrekonstruovaném kulturním domě ve Veselici. Expozice muzea vznikla díky
členům sdružení Včela lidem z Veselice a díky podpoře z Programu rozvoje venkova. Slavnostní otevření muzea připravuje obec Vavřinec ve spolupráci se sdružením Včela lidem z Veselice dne 29.8.2015.
 
Slavnostní přestřižení pásky proběhne v 10:00 hod a následovat bude bohatý program:
Vystoupení pěveckého souboru Petrovický sen
Ukázka zdobení medových perníků
Den otevřených dveří v místní knihovně a požární zbrojnici
Knihovna - výstava regionálních publikací a historických fotografií z Veselice
Prodej letošního medu, kozích sýrů a sýru NIVA
Dobroty z udírny a bohatý výběr občerstvení
Tvořivá dílna pro děti
 
Návrh expozice zpracovala paní Iva Machová z Vavřince, která je mimo jiné i autorkou návrhu interiéru veselické knihovny, jež získala v roce 2011 ocenění Knihovna roku 2011 v kategorii základní knihovna.
Hlavním autorem myšlenky zbudovat expozici o včelařství v regionu Moravský kras je mladý včelař z Veselice, student Martin Švancara. Jmenovanému se podařilo společně se členy své rodiny shromáždit spoustu věcí užívaných v minulosti v regionu Moravský kras při včelaření. Návštěvníci muzea v něm tak najdou např. staré úly, medomety, vařák na včelí vosk, oplodňováčky, různé nádoby na med a další pomůcky pro včelaření. Vedle vystavených exponátů budou v muzeu instalované i panely s informacemi o životě včel, významných událostech vztahujících se ke včelaření, vážnější zájemci o včelaření zde najdou v infokiosku spoustu dalších užitečných informací. 
 
Expozice je mimo jiné koncipovaná i tak, že zde v přijatelné formě najdou informace o včelaření a životě včel i děti a mládež. Vlastní expozice, ale také navazující aktivity muzea po jeho otevření, budou zaměřené především na mladou generaci s cílem získat co nejvíce zájemců o včelaření právě z této věkové skupiny. Muzeum bude připravovat pro děti z mateřských škol a základních škol v regionu tématicky zaměřené akce, jako např. medobraní, seznamování se životem včel nebo např. významem včel pro opylování stromů a rostlin v přírodě.  

Přesto členové sdružení přivítají od občanů jakoukoli nabídku dalších historických pomůcek, ale také např. literatury a dalších věci jako pamětních listů, vyznamenání, kronik, fotografií... Zájem mají také o lisy na mezistěny, dýmáky, pomůcky pro krmení včel, cezení medu apod. Případní dárci se mohou přihlásit se svými informacemi na Obecní úřad ve Vavřinci.  
 
Zprovozněním muzea se tak rozšíří nabídka turistických cílů ve Veselici, kde návštěvníci Moravského krasu mohou vedle návštěvy rozhledny na kopci Podvrší navštívit nyní i Muzeum včelařství. V něm si budou moci zakoupit např. med a medovinu, svíčky ze včelího vosku, ale také kosmetiku s přísadami dalších včelích produktu, jako je mateří kašička či propolis.

Muzeum včelařství bude otevřeno pro veřejnost zároveň s informačním centrem ve Veselici, tedy od června do října.