Kam v zimě na Blanensku?

I když zimní měsíce lákají spíš k lenošení v teple vyhřátého domova nebo naopak k lyžovaní na horských sjezdovkách, zajímavým tipem na výlet může být i zimní návštěva jeskyní v Moravském krasu. Nabízíme vám přehled otvíracích dob a turistických možností v měsíci únoru.

Kateřinská jeskyně

I když bývá "Kateřinka" běžně v zimních měsících uzavřena (i zde mají zimoviště netopýři), v letošním roce je vyjímečně otevřena veřejnosti jako náhrada za uzavřené Punkevní jeskyně. Pokud si tedy chcete prohlédnout známý krápníkový útvar Čarodějnici nebo největší veřejnosti zpřístupněnou podzemní prostoru Hlavní dóm, jeskyně je pro vás otevřena do konce března v  Út-Ne v 10:00, 12:00 a 14:00 hod, od dubna se pak na sezonu otvírací doba rozšiřuje.

Jeskyně Výpustek

Celoročně otevřená jeskyně Výpustek s ještě nedávno přísně tajným protiatomovým krytem a zbytky německé válečné továrny nabídne kromě prohlídky jeskyně také expozice "Jeskyně dávných rituálů" a  "Jeskyně Výpustek v Křtinském údolí" představující Výpustek jako nejstarší a největší medvědí jeskyni Moravského krasu. Otevřena je v době Út-Ne v 10:00, 12:00 a 14:00 h až do konce března, v dubnu zahajuje svůj plný sezonní provoz.

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Zimní provoz jeskyní návštěvníkům umožňuje prožít nejzajímavější dobrodružství. Projít si mohou šošůvskou část jeskyní v rámci speciálních prohlídek ve světle baterek. Na prohlídku je třeba se předem objednat a baterku vám rádi zapůjčí na pokladně. Od března pak můžete prozkoumat jeskyně v lehce odlehčeném tónu tzv. Historické prohlídky, nebo pokud to umožní stav vodní hladiny v dolní části jeskyně, vydat se Po stopách Nagela - adrenalinovou trasou, kde vás budou čekat místa, která lze překonat jen po čtyřech či plazením. I na tuto prohlídku je třeba předchozí rezervace.
 

Punkevní jeskyně

Vstupní budova Punkevních jeskyní získává již od konce minulého roku zbrusu nový kabát.  Rekonstrukce budovy do jedné z nejzajímavějších podzemních prostor Moravského krasu bude pokračovat ještě do konce února a v měsíci dubnu. V březnu se jeskyně otevřou pro veřejnost v době Út-Ne 8:40-14:00 hod a sezonní provoz začne naplno v měsíci květnu.

Jeskyně Balcarka

Vzhledem k tomu, že Balcarka je zimovištěm netopýrů, je jedinou jeskyní v Moravském krasu, která se na zimu zcela uzavírá. Tato jeskyně, která je díky své bohaté a barevné krápníkové výzdobě mnohými považována za nejkrásnější jeskyni v krasu, zahájí svůj provoz  v měsíci březnu.

 

Ostatní zajímavosti

Moravský kras nejsou však pouze jeskyně. Zasněžená zimní krajina láká k romantickým procházkám po celém regionu. Zkuste se projít areálem tzv. Lesnického slavína v okolí Křtin a procházku zakončit např. návštěvou křtinského chrámu Jména Panny Marie (otevřeno denně od 7:00 hod až do západu slunce).  

Další zajímavou procházkou může být také výšlap na Alexandrovu rozhlednu, která je celoročně přístupná. Z jejího ochozu před sebou budete mít jako na dlani údolí Svitavy i okolní lesy Moravského krasu. Informace o ostatních rozhlednách v Moravském krasu

Krajinu i historii Moravského krasu vám také přiblíží expozice Muzea Blansko, které expozice věnované právě Moravskému krasu nedávno obnovilo a zrekonstruovalo. Kromě Moravského krasu si pozornost zaslouží také nová expozice Hrady blanenského okolí nebo výstava známé blanenské umělecké litiny (otevřeno Út-Pá 9-17 hod). 

Věříme, že jsme vám nabídli aspoň malou inspiraci na příjemný zimní výlet a vy se vydáte poznávat zimní romantiku Moravského krasu.

-red-