Dny otevřených dveří 2012 na Býčí skále

Dny otevřených dveří 2012 - 100 let bádání na Býčí skále

5. a 6. května, 12. a 13. května a 19. a 20. května 2012

Prohlídky probíhají od 9 do 16 hodin, za každého počasí. Délka prohlídky jeskyně je cca 90 min. V jeskyni je vysoká vlhkost a teplota okolo 9°C. Cesty jsou upravené, ale nejsou betonové. Doporučujeme pevnou obuv a teplejší oblečení (dlouhé kalhoty a mikina).

Akce se koná se souhlasem Správy CHKO Moravský kras. Jejím účelem je umožnit veřejnosti návštěvu této cenné přírodní podzemní lokality. Vstupné je dobrovolné. Pokrývá provoz, údržbu a náklady na osvětlení během Dnů otevřených dveří a je příspěvkem na průzkumnou speleologickou činnost ZO ČSS 6-01 Býčí skála. Práce všech organizátorů je dobrovolná a neplacená.

Letos uplyne 100 let od příchodu Klubu německých turistů (Verein der deutschen Touristen in Brünn, VDT) na Býčí skálu. Byla to první jeskyňářská skupina, která podnikla závažné kroky k prolongaci jeskyně. Připomeneme si také 140. výročí slavného nálezu halštatského pohřbu MUDr. Jindřichem (Heinrich) Wankelem v Předsíni Býčí skály. Obě výročí představují významné milníky v moderní historii jeskyně, která je nyní součástí druhého největšího jeskynního systému v České republice.

Program po všechny víkendy:
  • Prezentace dokumentů souvisejících s letošním dvojitým výročím.

  • Výstava jeskyních fotografii.

  • Promítání filmů a diapozitivů spojených s jeskyní a Moravským krasem. 

  • Na louce před jeskyní bude k vidění výroba skleněných korálků halštatského typu. Budete mít možnost zakoupit hotový výrobek nebo si zkusit udělat vlastní.

  • Na louce před Býčí skálou bude občerstvení zajištěné SDH z Habrůvky.

  • Kavárna Tungsram nabídne něco dobrého k pití.

  • K dispozici bude opravené ohniště, na kterém je možnost si opéci špekačky nebo něco jiného.

Doprovodný program o dalších víkendech:

12. 5. 2012 - Evropský den parků
12. - 13. 5. 2012 - Stoletý potápěčský skafandr
19. - 20. 5. 2012 - "Pankrácká" gilotina v Býčí skále