Zahájení turistické sezony v Moravském krasu a okolí

Slavnostní zahájení turistické sezony 2016

aneb

Komu to pálí, do Černé Hory valí!
 

Aktivity spojené se slavnostním zahájením turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí není třeba čtenářům jistě sáhodlouze představovat. Už po desáté je mají, první dubnovou neděli, ve své společné režii města Blansko, Boskovice a spolu s nimi Pivovar Černá Hora, na jehož nádvoří vždy celá akce vyvrcholí. Její téma se každý rok mění, ale pokaždé se odehrává ve znamení pohodové jarní nálady, dobrého jídla a pití, country muziky a taky pořádné porce recese. A tak ani letošní ročník, který proběhne v neděli 3. dubna 2016, tuto  tradici nepřeruší. 
 

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14.30 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.


 

Je už nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou. Moravský kras a okolí, to je region turistice zaslíbený a pohostinný. Právě tuto pohostinnost chtějí organizátoři letos zdůraznit a proto hodlají vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord právě v počtu lidí na jednom místě, kteří takříkajíc „mají dobrou mysl“.  Rekordní pokus byl takto zvolen proto, že na Blanensku a Boskovicku je  hodně lidí, kterým to „pálí“, a kteří si navíc své dobré nápady nenechávají jen pro sebe. Jim chceme tímto rekordním pokusem vzdát svůj hold. (A ovšem také legendárnímu Kašparu Krásovi, jemuž to, jak známo, pálilo opravdu po čertech dobře!) Ostatně, máme za to, že  být „dobré mysli“ je v každé době a zvlášť té dnešní zapotřebí. Proto účast na letošním rekordním pokusu nebude upřena ani těm, co si na tůru s sebou vezmou prostě jen kytičku dobromysli a nebo pytlíček koření zvaného oregano, neboť dobromysl a oregano je jedno a to samé.
 

V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody, budou 3. dubna. 2016 od 12.00 do 14.00 opět umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Započítán bude každý, kdo prokáže že má „dobrou mysl“, tj. bude mít u sebe předmět, kterým to doloží: vysvědčení se samými jedničkami (je jedno jak staré), doklad z Mensy o výši IQ 120 a výš, doklad, že je držitelem patentu či vynálezu a nebo alespoň, kytičku dobromysli či pytlíček koření oregana.  
 

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU

12.00–14.00 h – Sčítání osob pro vytvoření rekordu

„Nejvíce lidí na jednom místě, kteří mají dobrou mysl“.

  • v průběhu celého odpoledne bude účastníkům hrát kapela Prak

  • doprovodný program – prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a  Boskovicku a novinek z produkce Pivovaru Černá Hora

14.30 h Slavnostní zahájení turistické sezony 2016

15.00 h Vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších dokladů „dobré mysli“ účastníků, následuje tradiční losování účastnických kuponů o ceny věnované organizátory

16.00 h Rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí regionu a losování o zajímavé ceny.
 

Trasy turistických pochodů z Blanska:

9 km

- start: 8:30 – 9:30, Zámek Blansko

- trasa: Doubravice n. Svit. – Obora – Bořitov – Černá Hora (3 hod.)

Odjezdy autobusu v 8:45, 9:15 a 9:45 hod.

14 km

- start: 8:00 – 9:00, Zámek Blansko

- trasa: Kuničky - Doubravice n. Svit – Obora – Bořitov – Černá Hora (4 hod.)

Odjezdy autobusu v 8:15, 8:45 a 9:15 hod.

20 km

- start: 7:30 – 8:30, Zámek Blansko

- trasa: Ráječko - Kuničky - Doubravice n. Svit – Obora – Bořitov – Černá Hora (5 hod.)

Odjezdy autobusu v 7:45, 8:15 a 8:45 hod.

 

Trasy turistických pochodů z Boskovic:

Odjezdy autobusu z Boskovic – parkoviště Zlatá růže v 09:00 a 09:45 hod.

Pěší trasy:

12 km

Lipůvka – směr Hořický hřbet – Bukovec – Jedle – Černá Hora

9 km

Milonice – směr Hořický hřbet – Jedle – Černá Hora

Cyklotrasa:

individuální start