Cyklobusy vyjely na Blanensko


Moravský kras je pro cyklistiku krajinou zaslíbenou. Zdejší hustá síť cyklostezek přímo láká k výletům na kolech, i když častá kopcovitost terénu může odradit například rodiny s dětmi. Tento problém vyřešily již v minulém roce cyklobusy ČAD Blansko, které turisty i s jejich kolem vyvezly z blanenského údolí např. až ke Studnicím, odkud vede zpět do Blanska příjemná a nenáročná cykloturistická trasa. V letošním roce se na základě vynikajících ohlasů na tuto službu rozšiřuje její nabídka.

"ČAD Blansko vyhrálo výběrové řízení na provoz linky 233 Blansko - Sloup - Ludíkov - Benešov, a proto v letošní letní sezoně budeme i na této lince nasazovat naše cyklobusy," uvedl Richard Maňoušek, náměstek pro osobní dopravu ČAD Blansko. "Cyklobusy na této lince tak doplní první trasu cyklobusů, kterou je linka 231 Blansko - Studnice. Ve Studnicích na ni navazuje cyklobus linky 750 Nové Sady - Studnice - Vyškov."

Cyklobusy vyjíždějí z Blanska o sobotách, nedělích a svátcích v pravidelných dvouhodinových intervalech. Pro jízdy s koly jsou zavedeny speciální cyklojízdenky v ceně jízdenky pro dospělého. Na celodenní výlet je možno zakoupit celodenní cyklojízdenku za 70 Kč. Jízdné je možné kombinovat, držitelé předplatních jízdenek pro zóny 100 a 101 přepravují kola na linkách 1 až 99 v zónách 100 a 101 bezplatně, při cestě mimo Brno si dokupují cyklojízdenky jen pro zbývající zóny.

Cyklovlek, který se umísťuje za autobusy, má kapacitu 22 kol. Cyklisté si kola do stojanů upevňují sami pomocí samozajišťujících řetízků. Při výstupu upozorní cyklista řidiče, že chce vystupovat a pod dohledem řidiče si kolo z vleku sundá. Pro každou linku jsou zvoleny zastávky, na kterých je možné s kolem vystoupit. Na lince 231 jsou to zastávky Blansko, Rudice, Jedovnice náměstí, Senetářov mateřská škola, Lipovec a Studnice. Pokud využijete linku 233, můžete s kolem vystoupit na zastávkách Blansko, Sloup, Suchý a Benešov.
 
Jízdní řády obou linek cyklobusů najdete na internetových stránkách IDS Jihomoravského kraje - 231 a 233. Na těchto stránkách lze najít i tipy pro cestování cyklobusem.

Vzhledem k tomu, že cyklobusy jezdí o víkendech a státních svátcích, můžete se na příjemný jarní cykloturistický výlet vydat již zítra 1. května. Tak nasedněte na autobus a pak šlápněte do pedálů!

Martina Hejčová