Cyklobusy na Blanensku v sezoně 2012

Vzhledem k rostoucímu zajmu o cykloturistiku na Blanensku bude v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) od druhé poloviny měsíce dubna 2012 zahájena na autobusové lince č. 729 231 jedoucí po trase Blansko – Jedovnice – Kotvrdovice – Senetářov – Lipovec – Studnice speciální přeprava cyklistů tzv. cyklobusy. Půjde o sezonní provoz (do 30. 9.), kdy bude o víkendech a o státních svátcích za autobus této pravidelné linky připojován speciální přivěs (cyklovlek) pro přepravu 22 kusů jízdních kol. Uchycení kol bude prováděno pomocí plastových samozajišťovacích řetízků a cestující si bude veškerou manipulaci se svým jízdním kolem provádět sám. Nástup a výstup se bude provádět na vyhrazených zastávkách linky.

Cyklisté na trase z Blanska do východní části destinace Moravsky kras a okolí tak budou moci absolvovat úvodní nepříjemně táhlé silniční stoupání pohodlně autobusem a teprve pak se vydat na některou z mnoha cyklostezek, kterými je náš region hustě protkán, což jistě dále zvýší atraktivitu zdejší destinace mezi milovníky cykloturistiky.

Bližší informace k provozu cyklobusů a vůbec k možnostem cyklodopravy vlaky a autobusy v rámci IDS Jihomoravského kraje lze nalézt na www.kordis-jmk.cz.