Zahájení turistické sezony v Moravském krasu

Již podvanácté města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora společně zahájí turistickou sezonu v Moravském krasu. Téma této oblíbené turisticko-společenské akce se každý rok mění, ale pokaždé se odehrává ve znamení pohodové jarní nálady, dobrého jídla a pití, country muziky a taky pořádné porce recese. A tak ani letošní ročník, který proběhne v neděli 8.  dubna 2018, tuto  tradici nepřeruší.
 
Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14:30 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.
 
Je už nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplíně. Organizátoři hodlají společně s turisty vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord v počtu lidí na jednom místě, kteří „mají něco na háku“.  Rekordní pokus byl takto zvolen proto, že život nám občas přináší různé trable, starosti, námahu a třeba i pech, ale lidé na Blanensku a Boskovicku si s tím vždycky uměli poradit. Měli to takříkajíc „na háku“ a žádná překážka je nikdy nezastavila. Jim chceme tímto rekordním pokusem vzdát svůj hold. A ovšem taky našemu legendárnímu turistickému vzoru, Kašparu Krásovi, který, jak tvrdí pamětníci, měl na háku úplně všechno…
 
V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody, budou 8. dubna 2018 od 12:00 do 14:00 hodin opět umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet.  Zde bude započítán každý turista, který prokáže, že „má něco na háku“, tj. bude mít u sebe hák nebo háček (rybářský háček, háček na vánoční ozdoby, koupelnový háček na ručníky, řeznický hák, hák z jeřábu nebo kladkostroje apod.), na němž bude mít zavěšen nějaký předmět. Pro ty, co často vyráží na výšlap se svým čtyřnohým miláčkem, je započitatelné, když bude mít něco „na háku“ i jejich pejsek. Účastníky, kteří budou mít nejoriginálnější, ukázku toho, co mají „na háku“, na závěr akce opět odměníme.

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU
12:00–14:00 h Sčítání osob pro vytvoření rekordu
                        Nejvíce lidí na jednom místě, kteří „mají něco na háku“
14:30 h Slavnostní zahájení turistické sezony 2018
15:00 h Vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších věcí na
             háku, losování účastnických kuponů o ceny věnované organizátory             
16:00 h Rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec- Jestřebí
V průběhu celého odpoledne bude účastníkům hrát country kapela Prak. Kromě tradičně dobré pohody a zábavy čeká během nedělního odpoledne na účastníky i seznámení s dalšími novinkami, které v oblasti cestovního ruchu připravili pro letošní sezonu města Blansko a Boskovice, Pivovar Černá Hora a vůbec celá turistická destinace Moravský kras a okolí.
 
TRASY TURISTICKÝCH POCHODŮ - BLANSKO
PĚŠÍ
8 km: Hořice – rozcestí „Nad Hořicemi“ – Černá Hora
14 km: Svinošice – Dubový kopec – Hořice – Černá Hora
20 km: Lelekovice – Babí lom – Šebrov – Svinošice – Dubový kopec – Hořice – Černá Hora
CYKLO
30 km: Blansko – Šebrov – Pivní stezka P. Bezruče – Černá Hora; ZPĚT: Rájec-Jestřebí – Horní Lhota – Blansko
50 km: Blansko – Šebrov – Pivní stezka P. Bezruče – Černá Hora; ZPĚT: Bořitov – Huť sv. Antonie – Obora – Doubravice nad Svitavou – Kuničky – Petrovice – Blansko
Odjezdy autobusů pro pěší trasy: 7:45–9:30 h z parkoviště u Zámecké Sýpky.
 
Start zámku v Blansku:
20 km - pouze v 7:30 h
14 km - 7:45 až 9:00 h
8 km - 7:45 až 9:30 h
 
TRASY TURISTICKÝCH POCHODŮ – BOSKOVICE
 
10 km: Lubě – Krkatá bába – Jižní Portál – Malá Lhota – Žernovník – Černá Hora
 
13 km: Žernovník (rozhledna) – Lubě – Krkatá bába – Jižní Portál – Malá Lhota – Žernovník – Černá Hora
 
Cyklotrasa: individuální start
 
Odjezdy autobusů z Boskovic z parkoviště u restaurace Zlatá růže v 9:00 h.