Ultramaratonci a maratonci v Blansku

Celý běžecký etapový závod zahrnuje sedm maratonů v sedmi po sobě následujících dnech. Je to nejdelší a nejtěžší běžecký etapový závod pořádaný na území České republiky. Všechny jeho etapy mají délku nejméně maratonu a trať vede velmi členitým terénem (profil každé z etap zahrnuje v průměru 900 metrů stoupání). Tento ultramaraton je současně MČR v terénním etapovém ultramaratonu, součástí poháru ČAU Ultracup 2014 a vzpomínkou legendárního Caballa Blanca, známého z knihy Born to Run jako součást světové série běhů Poco Loco Run (Tak trochu šílený běh).
Vedle absolvování celého závodu (29.6.-5.7.2014, s cílem vždy v Lomnici u Tišnova) je možné běžet pouze jednotlivou etapu. Ta třetí blanenská je současně zařazena do bodování Okresní běžecké ligy. Pomalejší běžci startují v 14:00 hodin, rychlejší v 15:00 hodin.    

Účast i na této jediné etapě je výbornou příležitostí jak ochutnat atmosféru ultramaratonu. Přihlášeny jsou světové legendy jako maratonská babička Sigrid Eichner (*1940). Tato úžasná osobnost vytrvalostního běhu má na svém kontě přes 1800  úspěšných startů na maratonech a ultramaratonech po celém světě. Na planetě neexistuje jiná žena, která by uběhla víc. A to nehledě ke skutečnosti, že v této „sbírce“ má takové šílenosti jako  například Trans Gaule, Trans Europe, Badwater nebo Spartathlon. Na start se postaví i nestárnoucí Železný Meyer ( Hans-Joachim Meyer * 1939),  absolutní rekordman v počtu maratonských startů. Běžel tento závod naposledy v roce 2007 a letos se vrací. 
Jsou přihlášeni běžci z devíti zemí. Vedle Česka také ze Slovenska, Německa, Polska, Maďarska,  Švýcarska, Ghany, Běloruska a Srbska.    
 
Proč to ti blázni dělají? 
To je častá otázka s nejednotnou odpovědí. Něco na tom však být musí. Určitě to ví třeba Ivan Ďurkovský. Přijede z Košic už podvacáté, přičemž  v bohaté historii této unikátní akce vynechal jen dvakrát. Ostatně každoročně se vrací velká část účastníků a shodují se: „Zažili jsme útrapy na trati, ale hlavně radost, krásu a přátelství...“

KDO SI NETROUFÁ...
Blanenská etapa nabídne i speciální úsek pro toho, kdo se necítí připravený odběhnout celý maraton. Příchozí běžci mohou zkusit zhruba 3,5 km dlouhý úsek k první občerstvovačce na Hořicích a ověřit si jak rychle běhají ultramaratonci. Kdo na první kopec etapy, po odstartování  v 15:00 hodin, doběhne rychleji  než český reprezentant v ultramaratonu Daniel Orálek (pro něho to bude třetí maraton v řadě), získá diplom s jeho fotografií, textem JSEM RYCHLEJŠÍ NEŽ DANIEL ORÁLEK a pivo v penzionu U Strakatého koně. Zúčastnit se může každý, startovné se na tenhle úsek neplatí.

Vše o závodu na:  www.mum.ultracau.cz
Foto: DAO