TIP na výlet: Srdcem Moravského krasu

Vypravte se do míst, která jsou tím turisticky nejvýznamnějším, co náš region nabízí. Projdeme část naučné stezky, podíváme se k Punkevním jeskyním a pohlédneme do hlubin propasti Macocha. Trasa měří devět kilometrů a zvládnete ji za tři hodiny.

Srdcem Moravského krasu je bezesporu Skalní mlýn. V tomto malebném místě můžete začít prozkoumávat Moravský kras několika způsoby - najdete zde informační centrum, kde vám vždy dobře poradí a prodají vám vstupenky do jeskyní, vyjíždí odsud ekologický vláček a začíná zde naučná stezka. Vydejte se společně s námi směrem ke Kateřinské jeskyni. Ta je ideálním turistickým cílem pro rodiny s dětmi – prohlídka jeskyně trvá necelých 40 minut a kromě bohaté krápníkové výzdoby se zde setkáte také s čarodějnicí u perníkové chaloupky a vyslechnete si pověst o Kateřince a její ztracené ovečce.

    

Od Kateřinské jeskyně vystoupejte do kopce po žluté turistické značce až ke Křenkovu pomníku, odkud už následujte značky naučné stezky Macocha. Po trase minete téměř 40 metrů hluboký Korálový závrt a objevíte výhledy na protější svahy Suchého žlebu a obec Vilémovice.

Naučná stezka vás přivede až k propasti Macocha. Tato 138,5 metru hluboká propast vznikla s největší pravděpodobností prolomením stropu obrovského podzemního dómu a je dnes největší propastí v ČR i v Evropě, na jejíž dno dopadá denní světlo. Je také jediným místem, kde u nás roste vzácná rostlina kruhatka matthiolova.

Jakmile se nabažíte pohledu do propasti z horního můstku, vydejte se na dolní můstek. Ten původní zde v roce 1899 postavil brněnský Klub českých turistů a uvidíte odsud celé dno propasti, které je návštěvníkům horního můstku skryto. Kdo si chce trasu výletu zkrátit na 6 km, může se odsud vydat Salmovou stezkou (červená a modrá turistická značka) dolů do Pustého žlebu a vydat se zpět na Skalní mlýn.

Žlutá turistická značka pokračuje po východní hraně Pustého žlebu příjemnou lesní cestou až k vyhlídce Koňský spád. Vyhlídka získala jméno po tragické události z 19. století, kdy se zde do hlubin zřítil koňský povoz. I když se zde nacházíte pouhých 800 metrů od turisty obdivované Macochy, překvapí vás klid, který v této části Moravského krasu panuje.

      

Pokračujte dále po žluté značce a na rozcestí Nad Pustým žlebem se vydejte doleva po zelené. Prudkým kopcem sejdete dolů do Pustého žlebu. Nyní vás čeká pohodová procházka hlubokým údolím mezi skalními stěnami, ve kterých zahlédnete vstupy nejen do menších jeskyní, ale i do Amatérské jeskyně, nejdelšího jeskynního systému ve střední Evropě. Projděte Čertovou brankou, pod nejstrmější lanovkou u nás, okolo nové vstupní budovy do Punkevních jeskyní a pozdravte rozesmáté turisty vyplouvající na lodičkách z jeskyně.

Od jeskyní pokračujte podél říčky Punkvy zpět ke Skalnímu mlýnu. Procházku můžete zakončit například návštěvou Domu přírody Moravského krasu nebo obědem na hotelu Skalní mlýn. Punkevní pstruh bude dobrou volbou.

Text a foto:
Martina Hejčová