Blanenský zámek voní zabijačkovými specialitami

Staré zámecké sklepení je adaptované k výstavní činnosti a prodej občerstvení na velkých kulturních akcích, které na zámku probíhají. Za všechny jmenujme např. Vítání sv. Martina, Historický jarmark, Muzejní noc nebo Blanenské zámecké dny. V mezidobí je však tato prostora nevyužitá.
 

„Přemýšleli jsme, jak využít naše sklepní prostory a chtěli jsme je především zpřístupnit nějakým vhodným způsobem lidem, “ říká Mgr. Eva Nečasová, ředitelka blanenského muzea. „Na blanenských farmářských trzích nás zaujaly dlouhé fronty, které stály u stánků prodejců regionálních uzenin. Nabídli jsem jim tedy možnost, aby přes zimu, kdy se trhy nekonají, využili našeho sklepení k prodeji svého sortimentu. Prostory jsou pro ně ideální, neprší zde, nefouká, je zde stálá teplota. Oni souhlasili a tak máme na zámku každý čtvrtek malé uzenářství. Bereme to jako další službu občanům Blanska, kteří o tyto regionální uzeniny mají zájem a přes zimu nemají možnost se k nim v Blansku dostat.“

 

Že to byl výborný nápad, potvrzuje i dlouhá fronta zájemců, kteří stojí každý týden už před devátou hodinou před vstupem do sklepení. V nabídce jsou nejen zabijačkové speciality, ale také párky, klobásy, salámy, anglická slanina nebo sekaná. „Největším hitem je tlačenka a pak jitrnice, ty mizí nejdříve,“ svěřuje se prodavač. Doporučuje přijít nakoupit v dopoledních hodinách, zájem je velký a je možné že ke třetí hodině, kdy prodej končí, už nebude plná nabídka sortimentu k dispozici.

 

Prodej zabíjačkových specialit probíhá ve Starém zámeckém sklepení blanenského zámku každý čtvrtek od 9 do 15 hodin, a to minimálně do doby, než v Blansku opět začne sezona farmářských trhů.

Martina Hejčová