TIP na výlet: Za pískovcovými sochami

Dnešní výlet bude spíše nenáročnou procházkou, kterou zvládnou i malé děti. Trasa měří přesně pět kilometrů a přivede vás na rozhlednu Malý Chlum, poblíž které se v lese nachází unikátní sbírka soch amatérského sochaře Stanislava Rolínka.

Startovním bodem bude osada Huť sv. Antonie, která patří k obci Obora. Její název odkazuje na 17. století, kdy se v této oblasti těžil ledek a uhlí. Ze středu osady se vydejte se po červené turistické trase, na kterou se záhy napojuje zelená a naučná stezka Malý a Velký Chlum. Jednotlivé panely stezky vás seznámí s historií a geologií oblasti, faunou a florou a archeologickými zajímavostmi lokality.



Trasa vede po vrstevnici kopce Malý Chlum okolo bývalého pískovcového lomu. Na vrcholu vás čeká stejnojmenná rozhledna, která od srpna 2005 nabízí výhledy do širokého okolí – uvidíte odsud například Blansko, Rájec či boskovický hrad. Za dobré viditelnosti je možné spatřit ale i Praděd v Jeseníkách, Králický Sněžník nebo Orlické Hory.

Po stejné trase se vraťte na úpatí kopce, kde se na turistickém rozcestí Pod Malým Chlumem vydejte po zelené turistické značce směrem na Bořitov. Příjemná lesní cesta se stáčí okolo kopce Opálka (Chloumek) a pokračuje podél severozápadní strany Velkého Chlumu.

Zde zpozorněte – podél cesty najdete v lese kameny opracované do podoby spící dívky, hlavy vojáka a hlav bojovníků. To hlavní překvapení vás teprve čeká – po vaší levé ruce se z lesa vynoří monumentální pískovcové sousoší husitských bojovníků Jana Husa, Jana Žižky a Prokopa Holého. Jejich autorem je amatérský sochař z nedalekého Bořitova Stanislav Rolínek, který je vytvořil již v roce 1927.


Od sousoší se můžete vrátit buď stejnou cestou k Huti sv. Antonie, nebo si procházku prodloužit. Vydejte se zpět po zelené trase a po 170 metrech odbočte doprava na lesní pěšinu. Po levé ruce zde najdete další z menších sochařských prací, tentokrát je to hlava lva.

Po dalších 120 metrech dojdete na kraj lesa, kde se vydejte doleva pěšinou, která obchází kopec Opálka z východní strany. Pěšinka se opět napojí na zelenou turistickou trasu, která vás přivede zpět k Huti sv. Antonie.


 

Text a foto:
Martina Hejčová