TIP na výlet: Do holštejnských lesů

Další výlet vás přivede na hrad, do jeskyně, k propadání potoka, za zvířátky a navíc si ještě můžete dát něco dobrého na zub! Nenáročná trasa je vhodná i pro děti, měří cca 6,5 kilometru a včetně zastávek ji zvládnete zhruba za tři hodiny.

Na výlet vyrazte ze Šošůvky od místního zatopeného lomu, který je v letních měsících oblíbeným místem na koupání. V bezprostřední blízkosti lomu se nachází Helišova skála, nejvyšší bod Moravského krasu (613 m n. m.), odkud je krásný výhled do okolní krajiny a na kapli sv. Václava a Anežky v Šošůvce. Od lomu sejděte polní cestou k červené turistické trase, která vede mezi poli a loukami až do Holštejna.



Pod vysokým skalním masivem, na kterém se dodnes nachází zřícenina hradu Holštejna, najdete jeskyni Hladomornu (někdy též nazývanou Lidomorna). Jak už její název napovídá, v minulosti opravdu sloužila jako hradní hladomorna, kam z nádvoří hradu házeli provinilce.  Dnes do jeskyně můžete vstoupit na vlastní nebezpečí a při světle baterky obdivovat její dóm, vysoký okolo 17 metrů.

Červená turistická trasa vás následně zavede i ke zřícenině hradu. Na vrcholu vápencového ostrohu najdete zbytky zdí i hradeb a potěší vás krásný výhled na rozkvetlé holštejnské louky i obec samotnou. Hrad byl založen roku 1278 Hartmanem z Ceblovic, byl v držení několika rodů a od roku 1531 se uvádí jako pustý. 



Sejděte od hradu do údolí potoka Bílá voda, kde pod nově postaveným holštejnským mostem mizí potok pod zemí v nejmohutnějším ponoru Moravského krasu v propadání Nová Rasovna. Jeskyně je součástí Amatérské jeskyně, nejdelšího jeskynního systému v ČR. Podél červené turistické trasy můžete následně pozorovat i další z typických krasových jevů, Wanklův závrt v blízkosti silnice na Ostrov u Macochy nebo pak speleologické vstupy do jeskyní Piková dáma nebo Spirálka.

Červená stezka ústí u silnice u Kalvodova kříže. Buď můžete pokračovat po silnici okolo vápenky Malá Dohoda, nebo přejděte silnici, vystoupejte na Ostrovskou plošinu a odsud se vydejte polní cestou vpravo, až opět dojdete k silnici. Úzká asfaltka vás pak přivede zpět do Šošůvky. Pokud budete mít štěstí, narazíte po cestě na stádo volně se pasoucích krav.



Výlet můžete zakončit na kozí farmě u Sedláků, kde zejména děti potěší výběh s kůzlátky. Určitě ochutnejte místní sýry, jogurty nebo kozí mléko – tyto produkty nesou značku certifikovaných regionálních výrobků z Moravského krasu.

 

Text a foto:
Martina Hejčová