Andělská sobota a Čertovská neděle

Před námi je druhý adventní víkend, který přinese program na sobotu i neděli. Od sobotního rána čeká na děti knižní promítání s výtvarnou dílnou, po obědě potom loutková pohádka. Odpolední program u vánočního stromku na náměstí Republiky završí andělský průvod. Svatý Mikuláš na závěr rozsvítí druhou adventní svíci. V neděli se na pódiu změní andělská atmosféra na ryze čertovskou a uvidíme pohádkový příběh od Čertů z Lipůvky.

„Spolu s kolegy spolupracujícími s kulturním střediskem na poli blanenské kultury jsme na andělskou sobotu připravili bohatý program rozprostřený do celého dne. Knihovna zve již od 10:00 hodin na dětské knižní promítání a spolu se ZUŠ Blansko také na andělskou dílnu Evy Juračkové. V ní si zájemci vyrobí speciální andělská křídla. Využít je mohou hned odpoledne v andělském průvodu. Od 14:00 hodin připravilo Muzeum Blanenska na zámku divadelní představení Ukradený stromeček v podání Divadla Plyšového medvídka,“ popsal dramaturg kulturního střediska Jan Mach.


andelska-sobota-94720-4421_800.jpeg

Dětské knižní promítání v blanenské knihovně zahájí v 10:00 hodin andělskou sobotu příběhem o narození Krista Jedné noci ve chlévě... Navazující výtvarná dílna s Evou Juračkou vybaví děti do odpoledního andělského průvodu. Kromě křídel si mohou malí andělé doplnit svůj převlek také vlastnoručně vyrobenou čelenkou s hvězdičkami, pokud od 15:00 hodin zavítají na faru na Starém Blansku. Zde bude připraven doprovodný program s dílničkami a drobným občerstvením. 

Na loutkovou pohádku s vánoční tematikou zve tak jako každou adventní sobotu ve 14:00 hodin Muzeum Blanenska. Tentokrát se představí Pohádkové divadlo z Brna se svou Zimní pohádkou. V ní se chlapec z Afriky vypraví do Grónska, aby poprvé v životě viděl sníh.               

Připravený je také kulturní program na náměstí Republiky. Tam od 15:00 hodin zazpívá sextet Gospel Friends, v 16:00 hodin na něj naváže literárně dramatický obor SUZŠ a poté vystoupí Folklorní soubory Drahan a Drahánek se svými tanci, říkadly a koledami. Adventní dílničku od 15:00 do 17:00 hodin na náměstí Republiky připravuje Galerie města Blanska. V ní si příchozí budou moci vyrobit originální svítící doplněk pro malé anděly.

Andělský průvod vyjde od kostela sv. Martina v 16:30 hodin, na náměstí Republiky jej přivítá sv. Mikuláš společně s Martini Bandem a písní Andělé nade mnou bdí. Sv. Mikuláš také rozžehne druhou adventní svíci v 17:00 hodin. Po skončení programu se cca v 17:20 hodin rozsvítí také Andělský strom přání na nádvoří zámku.

certovska-nedele-70478-6515_800.jpeg

Na sobotní program naváže Čertovská neděle s téměř hodinovým vystoupením Čertů z Lipůvky, které začne v 17:00 hodin na náměstí Republiky. „Děti i dospělí uvidí živý příběh na téma souboje dobra se zlem, ve kterém nebude chybět moudrý Mikuláš, přísný Lucifer, žertovní čerti a hodní andělé. Všichni se mohou také těšit na světelné a pyrotechnické efekty nebo třeba na váhu pro hříšníky,“ přiblížil Jan Kovář coby Lucifer.

Na centrálním náměstí Republiky najdou nejmenší také další lákadla. Kromě vyřezávaného dřevěného betlému doplňuje nazdobený vánoční strom také schránka na dopisy pro Ježíška, zvonička se zvonkem pro štěstí,  dětský kolotoč a stánek s čerstvými trdelníky.

zdroj: www.blansko.cz