Turisté na Blanensku mají všech pět P!

Vytváření a překonávání rekordů není pro turisty z Blanenska a Boskovicka žádnou novinkou. Letos již posedmé tímto neobvyklým způsobem zahajovali turistickou sezonu v regionu Moravský kras a okolí, kterou mají ve své režii města Blansko a Boskovice a Pivovar Černá Hora.

Ač počasí akci nakloněno nebylo, a do Černé Hory se pěšky vydali zejména ti otužilejší turisté, na počet účastníků rekordu nemělo vliv. Sešlo se jich dokonce více než v minulém roce. Na nádvoří pivovaru vládla pohodová atmosféra, kterou zajišťovala skupina Prak a jednotlivé vstupy představitelů měst, kteří seznámili návštěvníky s novinkami v cestovním ruchu pro turistickou sezonu 2013. Tu zahájili slavnostním nakrojením turistického salámu.
 

A jak to nakonec dopadlo s rekordem? Zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, která každoročně dohlíží na dodržení pravidel, i letos mohl vyhlásit nový rekord - největší počet lidí, kteří mají všech 5P pohromadě. Na pivovarském nádvoří se jich sešlo 476 a 1 pes.  Přinesli celkem 120 různých druhů předmětů, které začínají písmenem P a jako typických turistických 5P stanovili Ponožky, Peníze, Peněženku, Pohorky a Placačku. Mezi další časté předměty patřila pláštěnka, pokrývka hlavy, propiska, paštika, polévka, pas nebo jiný průkaz. Zajímavostí může být ale i to, že třeba takovou pastu na zuby považují za typický předmět potřebný pro turistiku pouze tři lidé. 

Rádi bychom poděkovali za účast všem turistům, kteří se nezalekli počasí a pomohli nám vytvořit nový český rekord. Příští rok v pivovaru na viděnou!

Martina Hejčová

Foto: Stanislav Mrázek