Tip na výlet - Mimořádně otevřená jeskyně Býčí skála

Český rozhlas pro vás od 7. 7. do 1. 9. 2012 pořádá v rámci Velké letní soutěže interaktivní sobotní odpoledne s Meteorem. Každou sobotu je v průběhu soutěže na jednom místě republiky vědec či vědecký tým, který pro Vás připravil možnost dostat se na místa, kam se běžně nedostanete, vyzkoušet si to, co si běžně nemůžete zkusit, zkrátka dozvědět se o sobě, o světě v němž žijeme, něco víc a jinak než je obvyklé. 

Meteor Vás tentokrát - díky archeologům doc. Martinu Olivovi a Martinu Golcovi a mnoha dalším spolupracujícím speleologům a jejich přátelům - může pozvat do jeskyně, která je návštěvníkům běžně uzavřena – Býčí skály v Moravském krasu. Jeskyni můžete navštívit i v případě, že se soutěže s Meteorem neúčastníte.

Akce se koná v sobotu 21. července se v prostoru Býčí skály od 14 do 20 hod. Součástí akce je i přímý rozhlasový přenos na stanici Český rozhlas Dvojka. Přenos z jeskyně začne v 19:10 a skončí ve 20 hod. 

V Býčí skále je ale také ukryta dosud nejstarší nalezená jeskynní malba na našem území, stejně jako nejstarší vyobrazení hudebního nástroje, nalezené na našem území. V rámci této akce je poprvé několik návštěvníků uvidí na vlastní oči. Současně by měl být v jeskyni vystaven originální předmět z doby železné, nalezený v jeskyni. Přítomen bude odborník na prehistorické hudební nástroje, Jan Kašpařík, za jehož vedení si můžete z přírodního materiálu vytvořit funkční pravěkou flétnu, již si pak odvezete domů. 

Bližší informace k návštěvě akce - jak se do jeskyně obléci, co si vzít s sebou, jak se k jeskyni dostat, naleznete v těchto odkazech:

http://www.rozhlas.cz/meteor/magazin/_zprava/1086832
http://brno.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120719_181135_veda_mla
 

http://www.rozhlas.cz/meteor/oporadu