Podpořte obnovu studánky v Moravském krasu

Projekt Živé studánky, který organizuje výrobce balené pitné vody Toma, si klade za cíl pomoci při postupné obnově a rekonstrukci studánek, které mají jako volně přístupný zdroj vody na českém území mnohasetletou historii a tradici.

V letošním roce byly v šesti krajích Česka vytipovány ve spolupráci s odborníky z Českého svazu ochránců přírody vždy tři studánky vhodné k renovaci. Ze tří studánek v každém kraji vybere veřejnost hlasováním na stránkách www.zivestudanky.cz jednu vítěznou studánku, která se následně dočká odborné renovace. Hlasování začalo poslední květnový den, který je každoročně věnován starodávné tradici otvírání studánek. Hlasovat bude možné do konce 31. července.

V Jihomoravském kraji je jednou z nominovaných studánka Pod Novým hradem. Sloužila jako zdroj pitné vody pro dnes již zaniklou hájovnu. Jako velká část pramenů u hájoven je její voda mimořádně kvalitní a optimálně mineralizovaná. Kolem se vine jedna z nejfrekventovanějších cest severně od Brna mezi Adamovem a Blanskem. Svou současnou podobu získala studánka ve 30. letech minulého století a její umístění pod stále více navštěvovaným Novým hradem ji dělá neobyčejně atraktivní. V zimě se zde zastavují lyžaři, v turistické sezoně je místo v obležení turistů a cyklistů. Studánka by potřebovala obnovit přítok od nedaleké skruže na okraji lesa.

Svým hlasem můžete „naši" studánku podpořit na těchto stránkách:

http://www.zivestudanky.cz/studanka/studanka-pod-novym-hradem.html

Hlasováním pro studánky můžete i vyhrát. Z každého kraje bude vylosován výherce věcných cen a ti nejaktivnější, kteří zašlou svou fotografii u některé soutěžní studánky, mohou dokonce vyhrát pobyt pro 4 osoby v hotelu Střelnice v Teplicích nad Metují přímo u Adršpašsko-teplických skal.



Foto: www.estudanky.eu