Otevření singletrailů v Moravském krasu

Součástí ambiciózního projektu, který podpořil třímilionovou dotací Jihomoravský kraj, jsou tři dvacetikilometrové okruhy, z nichž první bude mít startovací místo v Jedovnicích, další v Mariánském údolí v Brně-Líšni a v Medlánkách.

Singletrailové (jednosměrné) stezky pro cyklisty povedou po původně neupravených lesních pěšinách. Jak připomněl autor projektu Petr Vaněk ze sdružení Singletrail Moravský kras, budování singletrailových stezek je mnohem levnější než stavba klasických cyklostezek. Singletraily vznikají na již využívaných pěšinách, které je pouze nutné zpevnit štěrkem. Dosavadní příznivé počasí umožnilo i v zimě intenzívní práce na úpravě nově budovaných úseků i nástupního místa, které bude na břehu jedovnického rybníka v autokempu Olšovec. Dohromady to bude zhruba 21 kilometrů, z toho 12 kilometrů zcela nově budovaných trailů.
 
Podle Vaňka jsou Jedovnice nejvhodnějším výchozím místem díky existujícím ubytovacím kapacitám a vybudované rekreační infrastruktuře. Členitost terénu a hustá síť lesních stezek v regionu ohraničeného obcemi Brno-Líšeň, Mokrá Horákov, Hostěnice, Olšany, Bukovinka, Račice, Ježkovice, Senetářov, Křtiny, Rudice a Hrabůvka s možností rozšíření až po oblast Blanenska a Boskovicka umožňuje současně sportovní vyžití i poznávání nádherných přírodních scenérií.


Více informací najdete na webu www.singlekras.cz.