Muzeum Blansko má letos i přes rekonstrukci otevřeno

Blanenský zámek, sídlo blanenského muzea, prochází v letošním roce rozsáhlou rekonstrukcí nádvoří i výstavních prostor financovanou z dotace Regionálního rozvojového programu. Na to, jak stavební práce probíhají a jak v letošním roce ovlivní obvyklý muzejní provoz, jsme se zeptali ředitelky muzea Mgr. Evy Nečasové.

 

Přítomnost stavbařů je na nádvoří patrná už na první pohled. Kterých částí zámku se rekonstrukce dotkne?

Stavební firma zahájila práce před třemi týdny. Momentálně prochází největšími změnami tzv. audiovizuální místnost, která se mění na místnost multimediální. Úpravy proběhnou také v zámeckém sklepení a expozice získají bezbariérový přístup.

Mimo dotaci z ROP jsme se pustili také do oprav malé výstavní síně. Zámek před časem prošel rozsáhlou rekonstrukcí dotovanou z Norských fondů. Tato dotace byla spojena s podmínkou, že město ze svého rozpočtu uvolní každý rok 100. 000 Kč na údržbu zámku. Tyto peníze bychom letos rádi použili právě zde.

 

Znamená to, že je muzeum zavřeno?

Rozhodně ne! Veškeré opravy, které zatím za celých 19 let na zámku probíhaly, a byly to často náročné opravy, jsem zvládli za provozu. Na to jsem opravdu pyšná a více méně tomu tak bude i letos. Rozsah je omezen, stále jsme však schopni nabídnout návštěvníkům mnoho zajímavého. První patro je otevřeno, návštěvníci si tedy mohou projít jak expozici dekorativní a užitkové litiny, tak i expozici „Bydlení na blanenském zámku“. Uzavřena je pouze archeologická expozice v přízemí – tyto prostory jsme museli použít k uložení exponátů z rekonstruovaných částí.

 

Celou dobu se bavíme o rekonstrukci, co však muzejnická stránka věci? Připravujete změny v expozicích?

.Nejpozději do konce září je plánováno rozšíření expozice „Bydlení na blanenském zámku“. Exponáty včetně bytových textilií a nábytku už máme nachystány. Připravujeme také zcela novou expozici s pracovním názvem Dějiny výzkumu Moravského krasu – na té už pracuje výtvarník i architekt.

Rekonstrukce malá výstavní síně bude hotova nejpozději do prázdnin. Od 29. 6. do poloviny září zde bude umístěna výstava s názvem Thonet – historie ohýbaného nábytku. Po ní bude následovat výtvarná výstava, o níž stále jednáme, a na dny kolem Vánoc chystáme v těchto prostorách malé překvapení – výstavu Vánoce na blanenském zámku.

 

Zámek každoročně pulsuje pestrým kulturním životem. Nakolik jej probíhající rekonstrukce ovlivní?

Tradiční Muzika pro Karolínku se bohužel musí přesunout do prostor klubu Ulita – v době konání festivalu bude zcela rozkopané nádvoří. Stejně tak jsme zrušili blanenskou muzejní noc. Doufáme, že Hudbu na blanenském zámku, která má být na podzim, už zvládneme. Podle dosavadního průběhu to vypadá, že do konce prázdnin by mohly být stavební práce dokončeny a my se pak budeme moci plně věnovat budování expozic, které bychom v definitivní nové podobě rádi představili do konce roku.

 

Za rozhovor poděkovala

K. Kučerová


e-mail: muzeum@blansko.cz
www.muzeum-blansko.cz


Otevírací doba:

duben - říjen / úterý - neděle 9.00 - 17.00
listopad - březen / úterý - pátek 9.00 - 17.00
poslední vstup v 16.00