Moravský kras v České televizi

Klenoty naší krajiny 

Dokumentární cyklus se věnuje výjimečným lokalitám a oblastem, které jsou součástí tuzemských Chráněných krajinných oblastí. Na území České republiky je jich celkem pětadvacet a zahrnují všechny podoby naší krajiny – od nížin přes lužní lesy až po skalní města či vysoká pohoří. Pořadem provází Miroslav Vladyka.

Moravský kras
Datum vysílání : 5.2.2015
Kamera pořadu seznámí diváka s malebnými zákoutími Moravského krasu - samozřejmě navštívíte nejznámější turistický cíl Punkevní jeskyně a propast Macochu, jeskyni Balcarku i běžně nepřístupné jeskyně v okolí Holštejna. Průvodce Miroslav Vladyka projde Pustým i Suchým žlebem a společně s místním fotografem a speleologem Markem Audym prozkoumá i Rudické propadání. Pořad nezapomíná ani na sakrální památky regionu, jako jsou kostely ve Křtinách a Sloupě nebo kaple v Šošůvce.

Video: Klenoty naší krajiny - Moravský kras

Foto Rudické propadání - skalní amfiteátr Kolíbky
 

Toulavá kamera 

Tento pořad České televize není třeba divákům představovat, již od roku 2003 se stal nedílnou součástí televizního nedělního dopoledne. 

Sloupsko-šošůvské jeskyně
Datum vysílání: 1.2.2015
Tento díl pořadu zve na unikátní zimní prohlídku Sloupsko-šošůvských jeskyní, kterou je nutné vzhledem k zimujícím netopýrům absolvovat pouze ve světle baterek.  Toto "omezení" však přidává prohlídce na tajemnosti. Prohlédnete si šošůvskou část jeskyně, Pohádkovou síň, známý krápníkový svícen, který je ve znaku jeskyní nebo krápníkové útvary zvané brčka či vosí báně.

Video: Toulavá kamera - Sloupsko-šošůvské jeskyně

Foto - natáčení pořadu před Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi
 

Záhady Toma Wizarda

Dobrodružná a záhadná pátrání v české historii se záhadologem Honzou Vrabcem. 

Záhady Toma Wizarda - Tajná královna Karolina
Datum vysílání: 9.2.2015
Populární pořad dětského programu ČT Déčko přivede diváky na blanenský zámek za tajemným příběhem Karoliny Meineke, první ženy anglického krále Viléma IV., která svou životní pouť ukončila právě v Blansku, kde je také pochována.

Video - Záhady Toma Wizarda - Tajná královna Karolina

Foto - logo pořadu Záhady Toma Wizarda