Desítka Moravským krasem láká do chladivého žlebu

„Závod vede nejnavštěvovanějšími místy Moravského krasu, přitom se běží v podvečer, takže už nehrozí davy turistů,“ láká na start ředitel Desítky Moravským krasem Tomáš Mokrý.
 
Na trati účastníci uvidí kromě přírodních scenérií už hotový Dům přírody a již brzy dokončenou novou vstupní budovu do Punkevních jeskyní. Startuje se až v příjemných šest večer a praktický celá trasa vede ve stínu skalnatého údolí.
 
Při své předloňské premiéře přilákala desítka na start 94 lidí, vloni 84. „Jako ředitel závodu bych byl rád, aby se podařila překonat ta stovka účastníků,“ přeje si Mokrý. A i časy by mohly být solidní. Vlastní rekord trati se pokusí překonat brněnský atlet Lukáš Olejníček, který závod zaběhl hned při prvním ročníku za 32:39.   
 
Start a cíl závodu, registrace a veškeré zázemí je u informačního centra Skalní mlýn. Registrace na místě začíná v 17.15 hod, končí v 17.45 hod, čtvrt hodiny před startem. Parkování u hotelu je zdarma. „Hotel Skalní mlýn je už tradičním partnerem, který věnuje ceny jako je Punkevní pstruh, jízdenky na lanovou dráhu nebo na vláček jezdící Moravským krasem,“ připomíná Tomáš Mokrý.
 
Na webu www.oblblansko.cz je možnost online registrace, která končí v pátek 10. července v 16.00. Tam najdou běžci i propozice Desítky Moravským krasem a dalších závodů. Startovné je symbolických padesát korun, za něž má každý účastník zajištěný pitný režim a ovoce. Závod patří do seriálu Okresní běžecké ligy a vyplňuje volnější prázdninovou termínovku. Kromě Desítky Moravským krasem se přes léto na Blanensku běží ještě 29. srpna Vísecká desítka.
 
 
Hynek Skoták