Blansko se stane dějištěm světového šampionátu!

Poslední červencový víkend se do Blanska sjedou závodníci z celé planety, aby se tu utkali o světové tituly v atraktivním sportu, v němž právě čeští, a mezi nimi zejména blanenští jezdci, už nejednou dosáhli na vavříny.
 

Pořadatelem mistrovství světa se stal blanenský biketrialový klub AMK Blansko, jehož žádost o uspořádání závodu seriálu mistrovství světa v Blansku byla díky bohatým pořadatelským zkušenostem světovou biketrialovou unií BIU podpořena.
 

Blanenský klub nepořádá mistrovství světa poprvé. Už v roce 1996, kdy aktivně závodil i nynější předseda světové biketrialové federace Hiroši Hirano, vyrazil on a další jezdci bojující o světovou trofej na blanenskou trať. Od té doby se Blansko stalo pravidelným pořadatelem velkých biketrialových soutěží, ať už šlo o mistrovství Evropy v roce 2006, nebo mistrovství světa v roce 2007.

 

Mistrovství světa v biketrialu bývá dvou nebo tříkolové, letos se však z rozhodnutí prezídia BIU uskuteční pouze dva závody. První hostí španělská Igualada, a tak blanenský závod bude zároveň i finálový, což znamená, že právě v Blansku budou vyhlášeni světoví šampioni jednotlivých kategorií za letošní rok. Pravidelně se šampionátu účastní 150 - 170 jezdců z přibližně 18 zemí.

 

Velký sportovní svátek začne už v pátek 26. června, slavnostním ceremoniálem na náměstí Republiky v Blansku. Doprovodný program potěší zejména nejmenší děti do 6 let, pro které se chystá závod na speciálních „push-bikes“, tedy odrážedlech. Děti si projedou buď hladkou trať nebo překážkovou trať trialovou. Podle organizátorů MS tento projekt vznikl ve Španělsku a představuje zajímavou možnost, jak přiblížit biketrial i nejmenším a oslovit tak nové talenty.

 

V sobotu 27. 7. budou na programu mládežnické kategorie do 15 let. V té sice letos nestartují přímo blanenští jezdci, ale diváci budou moci držet palce dalším závodníkům z České republiky. V neděli 28. 7. se pak pojedou kategorie Kadet, Senior a Elite. Kategorii Elite tvoří 12 topjezdců z celého světa a v osobě Václava Koláře v ní má své žhavé želízko v ohni nejen Česká republika, ale i přímo město Blansko. V kategorii Senior jsou pak velkými nadějemi Martin Kakáč a Václav Gryc.

 

Mistrovství světa se bude dotýkat nejen blanenského areálu na Palavě, kde se fakticky odehraje, ale atmosféru šampionátu díky bohatému doprovodnému programu zakusí i samotné město. V jeho centru na náměstí Republiky by v pátek neměly chybět stánky se sportovní tematikou a s občerstvením, aby tu občané a turisté mohli strávit příjemné odpoledne i večer. Na sobotu je ve spolupráci s blanenským kinem připraveno promítání filmů se sportovní tématikou a zřejmě i přenos samotného závodu MS. A určitě zde na velkoplošné obrazovce nebudou chybět záběry pořízené ČT během úvodního závodu MS ve Španělsku. V neděli pak proběhne slavnostní vyhlášení vítězů.

 

Trať, která vznikne na Palavě, byla navržena jako velmi přehledná a bude zasazena do zdejšího terénu tak, aby diváci byli se svými favority v co nejužším kontaktu. V bráně Moravského krasu tak budete moci zažít opravdu vzrušující světový závod plný napětí a skvělých sportovních výkonů.

 

JKčr