Blansko ožije Rajbasem

SOUTĚŽ NaFEST

Zajímavou cestu lze prožít snad kdekoli, tak proč ne směrem na festival. To je slogan soutěže NaFest, která vychází z úvahy, že pro účastníka Rajbasu nemusí akce nutně začít až při vstupu do festivalových prostor a negativním zážitkem při zakoupení vstupenky. Šanci v ní mají jak outdooroví sportovci, tak recesisté - do Blanska se dá přece dobrodružně doputovat mnoha způsoby. Vyhrává nápad. Zažili jsme už leccos: příjezd na monocyklu, cestu vlastnoručně vyrobeným autem, na běžkách, soutěžící se nechali se dokutálet v pneumatice, dobrodili se Svitavou a poslední část cesty kanálem, stopovali bez šatů, nechali se dotlačit v nákupním vozíků... Je to soutěž pro lidi, co mají rádi recesi a umí se bavit. Svou cestu nafilmují nebo nafotí a nebojí se ji pak prezentovat před publikem. Co nás čeká letos?

 

HOSTÉ

Dramaturgie letošního ročníku zůstává u osvědčeného schématu. V programu probíhajícím v sálech blanenského kina a Dělnického domu se postupně podělí o svá velká i malá dobrodružství více než dvacet pět hostů - osobnosti z řad cestovatelů, outdoorových sportovců (např horolezci, jeskyňáři, skialpinisté, potápěči, vodáci, polárníci apod..), filmových dokumentaristů a publicistů. Záměrem je vedle outdoorových a cestovatelských celebrit představit i méně známé či neprávem opomíjené a přesto inspirující aktivity. Velkou pozornost na sebe zřejmě upoutá Lucie Výborná, která patří mezi vůbec nejpopulárnější televizní a rozhlasové moderátory. Méně známo je, že i v této branži jí nejsou cizí slova adrenalin, výzva nebo dobrodružství. Tentokrát nebude moderovat, ale vyprávět jak celých pět týdnů strávila na cestě, pod horou a částečně i ve stěně K2. Byla členkou úspěšné horolezecké expedice při níž se Radek Jaroš stal prvním Čechem, který získal korunu Himálaje, a patnáctým člověkem na světě, který vylezl všech čtrnáct osmitisícovek bez použití přídavného kyslíku. Mimořádných prezentací proběhne pochopitelně mnohem víc vždyť mezi hosty jsou taková jména jako například etnolog Mnislav Atapana Zelený, polárník Mirek Jakeš, triatlonista Petr Vabroušek, potápěč Jindřich Böhm, cyklotremp Honza Vlasák a další osobnosti, které jsou velkým vzorem a inspirací.

 

FILMY

Tradičně nechybí filmová soutěž. Svá dílka zde prezentují neprofesionální tvůrci, kteří objektivem kamer objevují svět a krásy dalekých cest a přírody. Nejsou určeny žádné kategorie, jediné omezení je délka filmu do 15 minut. Letos je do soutěže Okem dobrodruha zařazeno 12 filmů od českých i slovenských autorů. Nejlepší snímky čeká projekce na hlavní festivalové scéně a udělení cen odbornou porotou. Stále atraktivnější je páteční projekce s následným veřejným hodnocením porotců (ve stylu talentové soutěže superstar) a udělením Ceny srdcaři.cz. Role porotců se ujali zkušení profesionální dokumentaristé Mirek Náplava a Petr Kašpar. Diváci však nebudou ochuzeni o projekce nesoutěžních filmů. Režisér František Mach uvede svůj film „Erikit“ o neobyčejné cestě do nejopuštěnějších míst Sibiře, tvůrce televizního cyklu „Na cestě“ a motorkář Jaroslav Jindra představí Enfieldy na střeše světa“ a nebude chybět filmová premiéra. Radek Popelka v ní představí nový dokument z cyklu „Živá paměť“ nazvaný „Stopy Milana Daňka“.

 

MUZIKA

Po maratonu přednášek a projekcí je vhodný čas na relaxaci při muzice. Páteční koncert přesvědčí, že i místní kapely hrají světově a mají blízko k přírodě. Kapela Hovaduo o sobě tvrdí, že vznikla v zapáchající smrduté bažince nedaleko pastviny skotu. Na jejich vystoupení naváže sympatické dívčí trio Veka. V sobotu bude pojetí hudby aktivnější. K tanci zahraje Dabjů, což je blanenská partička muzikantů hrajících ve skupině Sanitka. V užší formaci hrají ve vlastní originální aranži hity převážně českých kapel.

 

NEJEN ZA DVEŘMI SÁLŮ

Program venku od pátečního večera často až do sobotního rána nabízí oblíbená šifrovačka Megbolondul. V sobotu dopoledne prověří fyzickou trať běhu vedoucí prudce do kopce k hospůdce na Hořicích. A aby to nebylo jednoduché tak se Grena běh běží se zátěží soudku limonády na zádech. Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a pravá jeskynní tma… i to čeká na účastníky Rajbas Pragulky, tedy těch, kteří se včas přihlásí na kapacitně omezené exkurze do jinak pro veřejnost nepřístupných jeskyní Moravského krasu v doprovodu zkušených speleologů.

 

WORKSHOPY

Něco se přiučit a odkoukat. Na to je zde také bývá příležitost. Tentokrát to budou věci pro pobyt v přírodě nezbytně potřebné. Instruktorka vysokohorské turistiky a mezinárodní horská průvodkyně IML Marie Klementová tvrdí, že umění orientace je nutnou podmínkou k tomu, abychom mohli podnikat jakékoli cesty a túry samostatně. Základem správné orientace je práce s papírovou mapou, kterou nenahradí ani nejmodernější navigace GPS. Lektorka dalšího workshopu Jana Štrajtová je lékařka, ale jejím velkým koníčkem je v létě skálo a horolezení a v zimě skialp. Pracuje v Úrazové nemocnici na ARO a zabývá se i akupunkturou. První pomoc přednáší pro zdravotníky i pro laiky, především pro účastníky horoškol.
 

MÍSTO SETKÁVÁNÍ

Festival pořádá občanské sdružené Horizont ve spolupráci s řadou dalších partnerských organizací a ochotných kamarádů. Cílem organizátorů je udržet při nabídce kvalitního a atraktivního programu charakter akce s atmosférou přátelského setkání lidí. Těch opravdově zkušených, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů či odhalují taje neznámého podzemí i těch, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se pobavit, hledat inspiraci nebo prostě jen chvíli snít. 

Podrobný program festivalu najdete ke stažení zde.

www.festivalrajbas.cz