Blanenský kalendář pro rok 2013 je věnován opravenému zámku

Zámek v Blansku prošel v roce 2012 druhou etapou rekonstrukce, v rámci které bylo dokončeno vnitřní nádvoří, položena nová dlažba, opraveny omítky, výmalba i litinová kašna. Zároveň byly veřejnosti zpřístupněny nové sklepní prostory zámku, ve kterých vznikla Chemická laboratoř barona Reichenbacha. U příležitosti dokončení této etapy rekonstrukce vydalo Město Blansko stolní kalendář pro rok 2013 s názvem Zámek Blansko v proměnách času.

Jak už název napovídá, naleznete v něm fotografie historické i současné. Kalendář ve fotografiích mapuje historii zámku na historických pohlednicích, fotografiích z rekonstrukcí, z instalací expozic i různých kulturních akcí a výstav. V letošním kalendáři jsou zařazeny i fotografie z archivu, které dosud nebyly zveřejněny. Zajímavé jsou např. i srovnávací dvojice fotografií, které zobrazují stejná místa na zámku před rekonstrukcí a po ní. Kalendář doplňují samozřejmě i fotografie ze současnosti.

Stolní kalendáře s historickými fotografiemi, které Město Blansko vydalo v minulosti (např. u příležitosti 100. výročí povýšení Blanska na město) se vždy setkaly s velkým zájmem veřejnosti. Věříme, že i tento kalendář bude pro vás zajímavým a a poslouží např. jako pěkný dárek pod stromeček.

Kalendář vydalo Město Blansko ve spolupráci s Muzeem Blansko. Stojí 69,- Kč a můžete si jej zakoupit v informační kanceláři Blanka.

Martina Hejčová
vedoucí informační kanceláře