Blanenské Vítání sv. Martina 2015

Vítání sv. Martina, to je kultura, historie, zábava i gastronomie!
 
Stalo se již dobrou tradicí, že první víkend po svatém Martinu slaví Blansko příjezd  patrona města na bílém koni. Letos se tak stane od pátku 13. do  neděle 15. listopadu, kdy je po celý víkend připraven bohatý program. Protože se akce koná v roce kdy si připomínáme 110. výročí povýšení Blanska na město a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke, bude tomu přizpůsoben i program svátečního víkendu.
 
V pátek 13. 11. se v 18.00 v hudebním salonu zámku uskuteční slavnostní křest sborníku o Karolině Meineke, který vydalo město Blansko. Ve sborníku čtenáři naleznou texty Vladimíra Poláka, Jiřího Kučery, a především český překlad Karolininých dopisů. Sborník doplňuje bohatá obrazová příloha. Následovat bude koncert klasické hudby.
 
V sobotu 14. 11. se pak mohou především milovníci vína a gastronomie těšit na první Svatomartinský festival. Koná se od 12.00 na Wanklově náměstí a je pořádán také za finanční podpory Města Blansko. Hrát bude Ivan Mládek a jeho Banjoband, a hostem festivalu bude šéfkuchař Marcel Ihnačák.
 
V sobotu podvečer je také připraven oblíbený světýlkový průvod zakončený tradičním přivítáním svatého Martina na farním dvoře.
 
I v neděli 15. listopadu je po celý den připraven bohatý program. V zámeckém parku proběhne slavnostní uvítání patrona města nejen oficiálními představiteli, ale i historickou osobností biskupa Jindřicha Zdíka, který tím, že v Blansku postavil takřka před 900 lety nejstarší kostel sv. Martina dal vlastně i prvotní základ dnešním svatomartinským slavnostem. Letos se uvítání patrona města zúčastní také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který bude v Blansku sloužit slavnostní mši a posvětí pamětní desku biskupa Jindřicha Zdíka. Tímto aktem budou vlastně zahájeny oslavy 880. výročí první zmínky o Blansku, které budou probíhat po celý rok 2016.
 
Následovat bude velký řemeslný jarmark s kulturním programem. V jeho rámci se diváci mohou těšit třeba na jezdeckou show skupiny Štvanci, pásmo písní a tanců folklorních souborů Drahan a Drahánek, kapelu Euphorica a sváteční podvečer bude v parku zakončen ohňostrojem. Celé oslavy završí v 19:30 hod koncert Petra Koláře s kapelou v Dělnickém domě.
 
Věříme, že z pestré nabídky si blanenští občané i návštěvníci města jistě vyberou. Po celý víkend bude také většina blanenských restaurací nabízet speciální svatomartinské menu. Doprovodný program bude probíhat v Centru svatého Martina u kostela na Starém Blansku, v zámku i na dalších místech.

Vstupné na nedělní program v zámeckém parku je stejné jako v předchozích letech, tj. v předprodeji za 30,- Kč na místě samém za 50 Kč. Děti do 15 let, držitelé průkazů ZTP a všichni, kdo přijdou v historickém kostýmu mají vstup zdarma.
 
Vítání sv. Martina se už tradičně koná i za podpory Jihomoravského kraje. Mediálním partnerem je Český rozhlas Brno, MyFace a Monitor.
 
 
Veškeré podrobnosti lze nalézt na: http://martin.blansko.cz/ a www.svatomartinskyfestival.cz
 
Mgr. Jiří Kučera