7 dní v pohádce - rozšíření projektu Pohádkového království šneka Krasíka

Jedná se o soubor výletů po zajímavých místech Moravského krasu včetně pěti nových tras nazvaný 7 dní v pohádce. S výjimkou města Brna jde o první obdobný projekt v širokém okolí. Na Blanensku, na Vyškovsku, ani na Vysočině nebo Pardubicku se s podobnou nabídkou návštěvníci doposud nepotkávají.  
 
Na úvod v krátkosti připomeňme, že území, na němž se rozkládá Pohádkové království šneka Krasíka, má již od loňska vytvořenu síť pohádkových kanceláří, v nichž mohou turisté získat do pohádkového pasu speciální razítka a za určitý počet razítek také příslušné odměny, zejména knížku Dobrodružství šneka Krasíka, která vznikla v rámci projektu a jemu přímo na míru. 
 
Nově vytvořený materiál je však něčím zcela jiným, byť je grafickým zpracováním i tématicky s knihou propojen. Doplňuje dosavadní turistickou nabídku pohádkového království o 7 výletů s aktivním prvkem, ať už jde o tvoření ve svíčkařské dílně, jízdu na terénní koloběžce nebo možnost absolvování 5 pěších tras, po nichž návštěvníci putují s předtištěným pracovním listem a řeší nejrůznější úkoly s cílem správně vyluštit tajenku a odhalit místo, kde se skrývá poklad. 
 
Turisté, především rodiny s dětmi, tak mohou v Moravském krasu příjemně strávit celý týden, přičemž na každý den je pro ně připraven zajímavý program mimo stereotypní a často i přelidněné hlavní turistické atrakce. Jednotlivé trasy nepostrádají vzdělávací aspekt, jejich hlavním účelem je však nabídnout rodině společný prožitek. 
 
Délka tras, které jsou koncipovány jako pěší, nepřesahuje 5 km, jsou tak vhodné i pro rodiny s menšími dětmi. Některé lze po zpevněných cestách absolvovat i s kočárkem. V nabídce jsou i aktivity pro případ deštivého počasí. Samozřejmě je vždy pamatováno i na občerstvení a vhodné místo pro relaxaci a oddech po absolvovaném výletu. Součástí všech tras jsou i fakultativní tipy na další zajímavosti a atrakce v blízkém okolí. 
 
A kam se spolu s Krasíkem návštěvníci podívají?
V Blansku se vydají za tajemstvím umělecké litiny, která je skutečným symbolem a raritou města, v rájeckém zámeckém parku budou obdivovat vzácné dřeviny a také um knížecích zahradníků a architektů, kteří tento neprávem opomíjený skvost mezi zámeckými parky před dvěma staletími vybudovali. V Rudici se seznámí s tím, jak podzemní vodní živel a lidská důlní díla trvale poznamenaly zdejší krajinu. Ve Křtinách zase lépe poznají zajímavé okolí tohoto slavného poutního místa a ve Sloupu a Šošůvce se mohou pokochat dalekými výhledy do kraje a navštívit nejvyšší bod Moravského krasu – Helišovu skálu. 
 
Každé z pěti zvolených startovních míst nových tras bude nabízet jednak samostatně svůj vlastní pracovní list a navíc zde, podobně jako v dalších vybraných pohádkových kancelářích bude za symbolickou cenu možno zakoupit kompletní sadu všech pracovních listů. Propagace bude trvale zajištěna jednak prostřednictvím stránek www.krasik.cz, dále prostřednictvím portálů www.blanensko.cz, www.kudyznudy.cz, prostřednictvím Domu přírody Moravského krasu, brněnské pobočky Mydlárny a svíčkařství Mydlidědek s.r.o., (která je jakýmsi neformálním velvyslanectvím Krasíkova království v Brně) a dalších návštěvnicky vyhledávaných míst. Pracovní listy jsou koncipovány tak, aby je samy dokázaly bez pomoci dospělých vyřešit už cca osmileté děti. Zajímavé informace, které se v turistických průvodcích běžně nedočtou, na nich však při luštění tajenky naleznou i jejich rodiče a prarodiče.
 
Trasy inspirované questingovou metodikou od letoška doplňují turistickou nabídku Moravského krasu o zcela nový prvek. Jde o nabídku přednostně určenou aktivním rodinám, které hledají možnost společných zážitků. Jejich cílem není přivést do regionu nové návštěvníky lákáním na atraktivní výhry v nějaké další soutěži. Truhličky či krabice s „poklady“, které luštitelé objeví, budou mít vždy spíše symbolickou nebo upomínkovou hodnotu. Hodnotou je však už samotné absolvování těchto tras a zážitek, který se z nich turisté odnesou. Autoři produktu 7 dní v pohádce chtějí nabídnout netradiční a přitom bohatý program v příjemném prostředí, s minimálními náklady a prožitky, jaké na ně jinde opravdu nečekají. 
 
Zapojené subjekty:                                                                
Město Blansko
Město Rájec-Jestřebí
Mýdlárna a svíčkařství Mydlidědek, Lažánky
NaKolobce.cz, půjčovna koloběžek Vilémovice
Obec Rudice, muzeum Větrný mlýn
Hotel Stará škola, Sloup
Penzion Kopeček, Rájec-Jestřebí
Penzion Starý pivovar, Křtiny
Zámek Křtiny

TRASY
Blansko - Za dávnými hrdiny z umělecké litiny
Rudice - Putování za rudickými vodami
Sloup - Za dalekými výhledy ze Sloupu do Šošůvky
Rájec - S knížecími zahradníky za stromy a za rybníky
Křtiny - Výlet po Křtinách s překvapením

-red-